UVERAPID 20 kétkomponensű gyorsragasztó

Az UVERAPID 20 gyorsragasztó sokoldalúan felhasználható olyan ragasztási esetekhen, ahol nagy ragasztó erő elérése és annak tartós fennmaradása szükséges. Az UVERAPID 20 gyorsragasztóval polietilén, lágy PVC és "Plexi" üveg kivételével jóformán minden anyag ra­gasztható. Acél, színesfémek, rozsdamentes acél. kő, beton, kerámia, csempe, üveg, hőre keményedő műanyagok, fröccsöntött po­lisztirol, poliuretán és polisztirol habanyagak (pl. Hungarocell), fa, farostlemezek önmagukhoz és egymáshoz való ragasztására alkalmazható. Ha a ragasztó 1:1 arányú keverékéhez teljesen száraz finom homokot (vagy cementet) keverünk, az így nyert masszával repedezett beton járófelületeket javíthatunk ki, levált csempéket ragaszthatunk vissza. Felhasználható üvegszövet, üvegpaplan erősítéssel fém, fa, üvegvázas műanyagszerkezetek hiányainak pótlására.

1           Felületelőkészítés

A ragasztandó felületeket a ragasztás megkezdése előtt meg kell tisztítani portól, zsíros, olajos szennyeződésektől, rozsdától, oxidrétegtől és dörzspapírral vagy dörzsvászonnal fel kell érdesíteni.

2           Felhasználási javaslat

Az UVERAPID 20 "A" és "B" komponensek tubusainak zárólapját szúrjuk fel a zárókupak kiszúrójával, íly módon azonos átmérőjű nyílásokat kapunk, amelyek biztosítják az azonos mennyiségek kinyomását. Nyomjunk az "A" és "B" komponensből azonos hosszúságú csíkot egy lapra és a mellékelt kanállal alaposan keverjük össze a komponenseket. A keverék felhasználhatósági idejét az összekevert mennyiség és a felhasználási hőmérséklet befolyásolja. Kb. 1 cm hosszúságú "A" és "B" komponens keverékének felhasználási ideje 25 °C-on 30 perc, 10 cm hosszú "A" és "B" keveréke 25 °C-on 10 perc. Ugyanezen mennyiségeket 0-5 °C-on használva kb. háromszorosra nő a feldolgozhatósági idő.

3           A ragasztás kivitelezése

A jól összekevert ragasztót a mellékelt keverőlapát vagy egyéb eszköz segítségével vékony rétegben kenjük fel mindkét ragasztandó felületre, majd nyomjuk össze, hogy levegőréteg ne maradjon közöttük. Összeillesztés után a kitüremlett ragasztót távolítsuk el. Vízszintes felületű ragasztásnál célszerű egyenletesen terhelni, függőleges felületű ragasztásnál rögzíteni (bandázs) a ragasztott részt.

4           Kikeményedés, használatbavétel

Az összekevert két komponenst 20 percen belül kell felhasználni. Szobahőmérsékleten a ragasztóval bekent felületről a rögzítés kb. 20-40 pere múlva már levehető. A ragasztott tárgy ez idő után már mozgatható. A teljes átkeményedéshez azonban 24 óra szükséges. Ez idő alatt éri el végleges szilárdságát a ragasztó. Ezen idők a hőfok emelésével csökkenthetők.

5           Higiénia-tisztítás

Kerülni kell, hogy a ragasztóanyag a szemmel vagy bőrrel érintkezésbe kerüljön.
A ragasztóval szennyezett bőrfelületet oldószeres (aromás higító, aceten pl.) ronggyal, majd szappannal és melegvízzel kell lemosni.
A keverőlapról és kanálról a ragasztó oldószeres ronggyal törölhető le. A kikeményedett ragasztó maradék a kanálról vagy keverőlapról csak azok hajlítgatásával távolítható el.

6           Tárolási, garanciális idő : hibátlan göngyölegben 2 év. Tűzveszélyes anyagokat nem tartalmaz.